Hieronder : Poollicht gefotografeerd door mijn Zus Judith in Österövsjö, Zweden op 1 januari 2023. Klik voor groter foto.

 

Het prachtige poollicht of noorderlicht met de wetenschappelijke benaming aurora borealis (aurora=licht/borealis=noorder), treedt op nadat een krachtige uitbarsting op de zon haar wolk met geladen deeltjes bestaande uit o.a protonen en neutronen met hoge snelheid de ruimte inblaast om vervolgens in botsing te komen met onze atmosfeer. Deze wolk met geladen deeltjes moet dan natuurlijk wel recht op de aarde afstevenen om daar dan daadwerkelijk in botsing te komen met de aardse atmosfeer alwaar de magneetlijnen deze deeltjes naar binnen geleid en daar laat botsen op onder andere stikstof en zuurstofmoleculen binnen onze atmosfeer. Dit gaat gepaard met een ioniserend lichtverschijnsel boven de noordelijke kim en bij heftige poollicht over de hele hemel zelfs! Dit komt omdat de aardse magneetlijnen het talrijkste zijn nabij de polen van de aarde. Het verklaart waarom we altijd naar de noordelijke horizon moeten kijken met poollicht, oftewel het noorderlicht. Er bestaat ook zuiderlicht. Aurora Australis. De activiteit die op het noordelijk poolgebied te zien is, is op dat moment tegelijkertijd te zien op het zuidelijke poolgebied. Met dezelfde intensiteit 

 

Dansende lichtgordijnen in allerlei vormen en kleuren, stralen, kransen en diffuse lichtkoepels sieren zich dan aan de hemel.Voornamelijk het  rood , groen en wit zijn kleuren die het poollicht voortbrengt. In Nederland is het af en toe zichtbaar en zelfs soms best heftig. Maar de echte bekende groene gordijnen zie je toch echt meest op hogere breedtegraden, zoals de lofoten in Noorwegen bijvoorbeeld.

 

Voorwaarde is wel dat het helder moet zijn! Normaliter schijnen de sterren door het poollicht , behalve bij zeer sterke schijnsels verdrinken zelfs de sterren in haar licht. Mensen die op hoge breedtegraden van de aarde leven zien in de donkere periodes veel poollicht, omdat daar het poollicht altijd het sterkste is i.v.m die magneetlijnen van de aarde. Amateur en professionele astronomen die het al zo vaak hebben gezien klagen zelfs dat ze last hebben van het poollicht i.v.m de lichtvervuiling die het geeft tijdens het waarnemen door de telescoop!Zo verschillend zijn mensen.

Als het hier in Nederland zichtbaar is en helder ben ik er allerminst getreurd om en gaat de adrenaline koken en komen camera en statief in de houding!