Welkom op mijn website "Celestial Skies". De plaats waar ik al mijn astro, (oftewel sterren) foto's plaats. Dit kan heel breed zijn; Van widefield steropnamen tot in tele bereik van deepsky objecten, zoals bijvoorbeeld sterrenstelsels.
Meteoren of kometen alswel foto's van de maan of de zon (in zichtbaar licht)

Maar niet alleen dit soort foto's, maar ook bliksem en andere aanverwante weer foto's,  alswel allerlei andere atmosferische fenomenen, zoals bijvoorbeeld lichtende nachtwolken of poollicht. Maar ook mooie sfeer foto's.

Ik ben Sietse Dijkstra, geboren in Almelo in 1972. Almelo licht in het nog redelijk donkere Twente. Ik heb twee zonen. 

Een andere grote liefhebberij is vissen! Ook het verzamelen en luisteren naar progressieve en symfonische rock is een liefhebberij. Ik werk als leestenmaker en orthopedisch technisch vakkracht  binnen een orthopedische schoenmakerij in Hengelo (Ov).  Echter Opleidingen die ik gevolgd heb waren in volgorde; tuinbouwschool te Velp en timmeren en vakopleiding meubelmaken in Almelo. Sinds mijn 13e  ben ik met amateur sterrenkunde bezig en deze liefde is in Velp geboren. Van mijn broer kreeg ik destijds een 11 cm spiegeltelescoop! Ik had tot dan toe eigenlijk nog nooit van amateur sterrenkunde gehoord!

Ik ben toen begonnen om in de bieb boeken te lenen over sterrenkunde. Het boeide me zo, dat ik veel ging lezen en vervolgens op zoek ben gegaan naar een volkssterrenwacht. Dit werd Volkssterenwacht  Corona Borealis te Velp. Ik werd lid en binnen de kortste keren was ik opgenomen in deze familie van sterrenkunde liefhebbers. Als tiener ben ik toen begonnen met lezingen voor het publiek aldaar.  

Ik leerde sterren te fotograferen, destijds nog met analoge camera's en de natte 35 mm film. Ook had ik toen een donkere kamer voor zwart wit fotografie. Na een poosje hield ik mij bezig met sterbedekkingen en dan vooral rakende sterbedekkingen. Toen ik als 16 jarige in 1988 weer met mijn moeder terugkeerde naar Almelo,  begon ik met de opleiding timmeren en later meubelmaken op de Algemeen Technische school (ATS) te Almelo, en heb ik een lange tijd geen vrijwilligers werk gedaan binnen de muren van een sterrenwacht. Pas in 1998 kwam ik in contact met de volkssterrenwacht in Lattrop. Momenteel draagt zij de naam "Cosmos sterrenwacht"    Hier ben ik tot op heden nog steeds vrijwilliger en heb ik de liefde voor het waarnemen en inspreken van meteoren ontdekt.

In de loop van de jaren ben ik voor deze vallende sterren regelmatig op andere (donkere) plekken  geweest. Hoogtepunt was de Leoniden uitbarsting in China in 2001 en daarvoor de leoniden uitbarsting die ik waarnam ten noorden van Valencia in Spanje in november 1999. In augustus 2016 was een ander letterlijk hoogtepunt de professionele sterrenwacht roque de los muchachos op meer dan 2 km hoogte.Om daar de Perseïden meteoren waar te nemen.

Het maken van sterrenfoto's, oftewel 'astrofoto's' kreeg steeds meer mijn interesse en ik begon ook door mijn eigen Celestron celestar 8 inch (20 cm) Schmidt Gassegrain telescoop te fotograferen, als ook door de 40 cm spiegeltelescoop van de sterrenwacht.

Ook ging ik zomers stormchasen achter onweersbuien aan. Vervolgens ging ik piggyback, (= telescoop gebruiken als volgapparaat op de sterren), met telelenzen fotograferen. Uiteindelijk ging ik van een Olympisch analoog camera (Om-1) over naar mijn eerste digitale spiegelreflex camera. Een Olympus  E500. Toen een E510 en vervolgens een E520. Deze camera gebruik ik nog steeds voor bliksemfotografie en o.a. lichtende nachtwolken. Maar niet op sterrennevels. Deze camera's zijn weinig roodgevoelig en genereren bij lange belichtingen te veel ruis.Niet erg geschikt voor astrofotografie. Echter voor overdag fotografie en vooral bliksem etc. ,vind ik deze camera prima! Enige jaren ben ik in het bezit geweest van een Canon EOS 500D die ik had laten modificeren om hem super roodgevoelig te maken. De nevels komen dan sneller op de foto daar deze sterrennevels in dit gebied van het spectrum het meeste licht uitstralen. Helaas laat mijn budget het niet altijd toe de beste apparatuur, zoals vooral goede objectieven aan te schaffen en moet ik het doen met de wat mindere varianten. Een verbetering is  wel dat ik nu  in het bezit ben van een gemodificeerde Canon Eos 60D.

Ook heb ik wel eens een goed professioneel objectief gehuurd voor bijvoorbeeld de perseïden trip naar La Palma in augustus 2016. Mijn C8 telescoop heb destijds verkocht en daar weer een sky watcher  staradventurer voor terug gekocht. Zie het youtube filmpje. Dit is een star tracker die mits goed afgesteld op de hemelpool de sterren nauwkeurig blijft volgen en waarmee je met een camera met telelens lang belichte opnamen van de sterren kunt maken. Dit hele apparaat werkt op batterijen en is makkelijk mee te nemen op reis.

In 2021 heb ik overigens mijn eigen Celestron C8 telescoop weer terug gekocht. Die dus een aantal jaren het eigendom was van een vriend, Martin Schoenmaker.

 

Sietse Dijkstra.

 

 

.

websites van vrienden

Geweldige foto's van Peter van Leuteren AWESOME! Deze goede vriend van mij bouwde zijn eigen sterrenwacht!

 

Goed bekeken en fantastisch youtube kanaal over astrofotografie en het werken met en bedienen van apparatuur en het werken met bewerkings software ; Martin Schoenmaker.  KOPLAMP!

 

Geweldig progrock album; MASK van THE FOUNDATION. Ron Lammers. Een autobiografisch verhaal! 30 juni zal de release datum zijn! Ik heb zelf ook een heel klein aandeel gehad in dit project. Bestel deze fantastische parel middels een Pre order via bandcamp!