In deze rubriek 'sfeeropnamen' een groeiende collectie van sfeeropnamen, zoals zonsondergangen of gewoon compensatorisch mooie foto's.Het kunnen wolkenopnamen zijn of atmosferische fenomenen, zoals regenbogen, kringen om zon of maan of gewoon mooie plaatjes van het water en de natuur tijdens bijvoorbeeld het vissen. Ook macro opnamen van beesjes ed kunnen er bij staan. Het kan zijn dat niet alle opnamen hier in chronologische tijdvolgorde staan. Met name op deze pagina.

De eerste 2 foto's van de ondergaande zon in Westerhaar en Vriezenveen zijn apart gekleurd door vulkanisch as in de atmosfeer. Bij de tweede foto is ook nog een zonnezuil te zien.

In IJsland barstte op 14 april  2010 een tweede vulkaan dat jaar uit en veroorzaakte een grote aswolk boven het Europese continent ! 

De vulkaan draagt de nauwelijks tot niet uit te spreken naam: Eyjafjallajökull

door stof en as in de atmosfeer breekt het witte zonlicht op andere manieren  en ontstaan er meer rode en gele kleurspelingen. Klikken voor een grotere versie. donkergrijs is  vulkanische as.

Zie ook wikipedia voor meer info:  https://nl.wikipedia.org/wiki/Vulkaanuitbarsting_onder_de_Eyjafjallaj%C3%B6kull_2010#Gevolgen

Hieronder de linken naar de vervolgpagina's "SFEER EN LANDSCHAP"   Niet vergeten eerst deze te bekijken. 

Hieronder nog één ander voorbeeld van het effect van vulkaan stof! Hier betreft het een zonsopgang.

Ochtend schemering vulkaanstof Karatochi Alaska 31 aug 2008


Maan in perigeum 19 maart 2011 Vriezenveen

Als de maan in perigeum staat, is de afstand tussen aarde en maan het kleinste. Andersom als de maan het verst van ons verwijderd is noemt men dat: apogeum.

De wisselende afstand van de aarde tot de maan komt doordat de maan niet in een perfecte cirkel rond de aarde draait. door de elliptische baan staat hij dus de ene keer dichter bij ons dan de andere keer. Als zo,n perigeum samen gaat met een volle maan, is de maan ook voor het gezicht veel groter aan de hemel en veel helderder!

19 maart 2011 was weer zo'n moment. Als je de maan dan ook nog laag bij opkomst ziet/ fotografeert wordt het grote effect nog eens extra versterkt!

Tsjechië met het gezin destijds op vakantie. Op deze vakantie sprak ik trouwens mijn 10.000e meteoor in.

Zonsondergang aan zee, Callantsoog 5 mei 2015

Venus en de ster Aldebaran