10 op 11 september 2011 Diffelen en Oud Leusen

Hier betrof het vooral de mooi opgelichte buien luchten/ wolken. De bliksem zelf was nogal op afstand en lastig te vangen. Gemaakt bij Oud Leusen en de uitkijkpost bij de Overijsselse Vecht in Diffelen. Grofweg tussen Almelo en Hardenberg, nabij Marienberg. Daar kon ik een shelfcloud zien overtrekken, die zichtbaar werd door het weerlichten en de directe bliksems.

Storm, mamatus, shelfcloud en onweer:  Een chase met Peter en Chiel

Almelo, Reutum (zonneberg) en Lattrop 28 op 29 juni 2011

Dit was toch wel een bijzondere avond en nacht! Het begon met het zien en fotograferen van mammatus in Almelo, vanaf huis. Daar was Chiel, en ook extreem weer liefhebber, al bij mij. Later zouden we Peter treffen (een goede vriend en liefhebber). Er werd al aardig gewaarschuwd voor het komende noodweer. We besloten om met daglicht een punt op te zoeken met vrij uitzicht in alle windrichtingen en wat hoger op. Peter's idee was om dan ook te gaan settelen op de zonneberg nabij Reutum. Tussen Almelo en Ootmarsum grofweg. Dit is een mooi uitzichtpunt met vrij zicht! Hopelijk zouden we nu eerst de plankenwolk, ofwel shelfcloud kunnen zien aan komen, haar enorme windkracht voelen en natuurlijk het hele fenomeen vast leggen. Alhoewel geen enorm representatief voorbeeld van een gigantische shelf, maar hij mocht er zijn! Zie de panorama's

Nadat deze was overgetrokken en was gefotografeerd werd besloten naar onze sterrenwacht in Lattrop te rijden. Daar konden we wachten op evt nachtelijk onweer en het  ons behaaglijk maken. De bliksems waren een beetje tegenvallend, maar onderweg weer terug naar huis, besloten Chiel en ik nog een tweede lijn met buitjes op te vangen en besloten samen naar Zenderen nabij Borne te rijden. Daar konden we nog aardig wat leuke plaatjes van bliksem schieten, getuige de opnamen.

Radar beeld van het naderend onweer en noodweer op de avond van 28 juni!

Er werden veel bliksem ontladingen gemeten.

Helaas brak de lijn ter hoogte van onze contreien dusdanig dat we zelf weinig ontladingen hebben gezien.

 

Mamatus Almelo

Shelfcloud Reutum (zonneberg)

Bij Lattrop, Sterrenwacht Cosmos.

Zenderen 28 op 29 juni 2011

 

Later die nacht bij het klooster nabij Zenderen.