LET OP!! Het waarnemen van de Zon kan erg gevaarlijk zijn, wanneer niet de juiste middelen worden gebruikt. Er zijn een aantal zeer onveilige manieren! NIET DOEN dus! 

Bron  hemelwaarnemen.com

Zie http://hemel.waarnemen.com/FAQ/Zon/016.html

Het spreekt idd. voor zich dat je met het blote oog en met verrekijker of telescoop natuurlijk nooit rechtstreeks naar de zon kunt kijken. Het licht zal je oog verbranden! Met een eclips brilletje en-of speciale filters die voor op de verrekijker of telescoopbuis worden geplaatst kan dat wel! De telescoop opnamen op deze pagina zijn opnamen gemaakt door mijn C8 telescoop. Vooral rondom zonnevlekken maxima om de 11 jaar , zijn er vaak mooie zonnevlekken te fotograferen. Dit zijn magnetische velden in conflict met elkaar, waarbij de temperatuur plaatselijk van 6000 graden kelvin zon 500 a 1000 graden lager is. Deze gebieden, zonnevlekken steken daarbij donker af. Ze zijn grillig en veranderen soms dagelijks van grote en/of vorm met een donkere kern en lichtere randen. 

Hieronder de linken naar de vervolgpagina's "ZON"   Niet vergeten eerst deze te bekijken. 

Over de zon

De zon is onze centrale ster. Ze staat aan het hoofd van ons zonnestelsel. Al onze eigen planeten draaien rondom de zon. Door de gravitatie of aantrekkingskracht van de zon worden ze in een baan om haar heen gehouden. De zon is voor een ster een ster van gemiddelde grote. Toch maakt ze voor 99,9 % deel uit van de totale massa van ons zonnestelsel. De diameter van de zon is maar liefst 1.392.350 km. De afstand vanaf de aarde bedraagt ongeveer 150 miljoen km. En toch voelen we wel degelijk goed haar warmte. De oppervlakte temperatuur van de zon is ongeveer 6000 graden. Maar de kerntemperatuur stevent naar de 16 miljoen graden! het is een enorme hete gasbol, waarin (simpel gezegd), waterstof wordt omgezet in Helium. Bij dit proces komt energie vrij in de vorm van warmte, licht en andere straling. Dat andere atomen omzetten in zwaardere atomen gebeurt in alle sterren. Dit komt door de druk en de hitte dat er kernfusie ontstaat. Totdat de brandstof van een ster op is en ze zich door haar eigen gewicht niet meer in stand kan houden. Tot ze uiteindelijk ontploft en een nova of supernova wordt. Een ster die dan even een periode heel helder wordt om vervolgens verder te krimpen tot een dwergster, waarbij de dichtheid zo groot is dat een theelepeltje van die ster tonnen weegt. De ster is dan gestorven. Sterren worden overigens geboren uit waterstofgas. een bekend kraamkamer gebied is de grote orionnevel.

Gedeeltelijke zonsverduistering 31 mei 2003 Hesingen Duitsland

Deze gedeeltelijke zonsverduistering werd waargenomen Net over de grens bij Denekamp in Duitsland op de uitkijk toren in Hesingen. Dit is nog een voorbeeld gemaakt met de analoge spiegelreflex camera en diafilm! Onder een foto van de mensen, elkaar kennende van de sterrenwacht in Lattrop, waarmee samen deze eclips is waargenomen

Venus overgang  zon  8 juni 2004 Haaksbergen

Hieronder is een vrij zeldzame overgang te zien van de planeet Venus, waarbij we de gele zon zien en het zwarte overtrekkende schijfje. Dit is Venus waarbij we tegen haar volledige nachtzijde aan kijken.

Venus overgang, transitie 8 juni 2004.  Zie ook wikipedia https://nl.wikipedia.org/wiki/Venusovergang

 

Let op! Het getekende plaatje toont de werkelijke positie van de zon aan de hemel.

Door een telescoop met een spiegel en het gassegrain systeem,

staat het beeld weliswaar rechtop en is noord boven en zuid onder,

maar is het in spiegelbeeld door de telescoop!

Dus oost rechts en west links. Ook de tijd even twee uur bij op tellen. Van UT naar MEZT.

Op de opnamen schuift Venus dus van rechts naar links over de zon.

In werkelijkheid is dat dus van links naar rechts.

zonnevlekken 21 april 2013

Zelfde opname als boven, maar dan met de zonnenvlekken nummers van die datum.

Gedeeltelijke zonsverduistering 25 oktober 2022 Deventer

Een Impressie van de gedeeltelijke zonsverduistering van 25 Oktober 2022.
Opnames gemaakt met de Olympus E520 en een 300mm tele. Met zonnefilter, en zonder met de wolken als natuurlijk filter. Tijdens mijn werk in Deventer. Rechts onder in de hoek staat het percentage in procenten van de grote van de bedekking.