LET OP!! Het waarnemen van de Zon kan erg gevaarlijk zijn, wanneer niet de juiste middelen worden gebruikt. Er zijn een aantal zeer onveilige manieren! NIET DOEN dus!
Bron hemelwaarnemen.com
Het spreekt idd. voor zich dat je met het blote oog en met verrekijker of telescoop natuurlijk nooit rechtstreeks naar de zon kunt kijken. Het licht zal je oog verbranden!
Met een eclips brilletje en-of speciale filters die voor op de verrekijker of telescoopbuis worden geplaatst kan dat wel! De opnamen op deze pagina zijn opnamen gemaakt door mijn C8 telescoop die ik dus sinds 2016 niet meer heb. Vooral rondom zonnevlekken maxima om de 11 jaar , zijn er vaak mooie zonnevlekken te fotograferen. Dit zijn magnetische velden in conflict met elkaar, waarbij de temperatuur plaatselijk van 6000 graden kelvin zon 500 a 1000 graden lager is. Deze gebieden, zonnevlekken steken daarbij donker af.
Ze zijn grillig en veranderen soms dagelijks van grote en/of vorm met een donkere kern en lichtere randen. Op de tweede foto is een vrij zeldzame overgang te zien van de planeet Venus, waarbij we de gele zon zien en het zwarte overtrekkende schijfje. Dit is Venus waarbij we tegen haar volledige nachtzijde aan kijken.
VENUS OVERGANG ZON 8 JUNI 2004- HAAKSBERGEN
Venus overgang, transitie 8 juni 2004. Zie ook wikipedia https://nl.wikipedia.org/wiki/Venusovergang
Let op! Het getekende plaatje toont de werkelijke positie van de zon aan de hemel.
Door een telescoop met een spiegel en het gassegrain systeem,
staat het beeld weliswaar rechtop en is noord boven en zuid onder,
maar is het in spiegelbeeld door de telescoop!
Dus oost rechts en west links. Ook de tijd even twee uur bij op tellen. Van UT naar Mezt.
Op de opnamen schuift Venus dus van rechts naar links over de zon.
In werkelijkheid is dat dus van links naar rechts.
GEDEELTELEIJKE ZONSVERDUISTERING 31 MEI 2003-hESINGEN dUITSLAND

Deze bovenstaande gedeeltelijke zonsverduistering werd waargenomen Net over de grens bij Denekamp in Duitsland op de uitkijk toren in Hesingen. Dit is nog een voorbeeld gemaakt met de analoge spiegelreflex camera en diafilm! Onder een foto van de mensen, elkaar kennende van de sterrenwacht in Lattrop, waarmee samen deze eclips is waargenomen
