Vaak heb je met de warme zomermaanden in het oosten van het land de meeste kans op warmte onweders. Vaak is het westen dan minder aan de beurt door de koudere lucht van zee. Daarentegen werkt het andersom in het najaar. Dan zie je vaak het westen van het land onweders ontstaan, daar het zeewater nog warm is en zich daarboven buien ontwikkelen. Drijvend naar het oosten sterven die buien dan weer uit, omdat het daar dan weer kouder is. Vaak komt ons weer uit het zuidwesten, maar ook een enkele keer uit het oosten vanuit Duitsland. Daar wat meer het continent op kunnen buien flink opbollen en uitpakken (rurhgebied bijv) , en houden nog wat aan over de grens. Dit noem je  (ostgewitter).

 

Onweer is het meest gevaarlijke weersverschijnsel! Bij geen verstand van zaken en het goed kunnen interpreteren van de weer en radarplaatjes, DOE DIT NIET NA! Bedenk dat een bliksemstraal 10 km verder door de  lucht zijn punt op aarde kan raken. In Nederland achter de buien aan jagen, het stormchasen is niet in vergelijk zoals ze dat in tornado alley in Amerika doen. De drukke infrastructuur op de weg hier laat  het niet toe buien goed te volgen. Deze zijn je dan te vaak te snel af en beter is het dan, vind ik, de bui op te wachten! Mooiste is dan dat de lucht voor de komst van de bui(en) helder, oftewel schoon is en  je van verre afstand al kunt installeren en een mooi zicht op de komende bui(en) hebt! Denk ook aan de opbouwende cumulus torens! Ook als het donker is de ontladingen in deze wolken oplichtende of zelfs zichtbaar uit de wolk de sterrenhemel in te zien verdwijnen. Meeste opnamen zijn gemaakt met een Olympus E520. Prachtige camera voor dit werk!

Tips over de instellingen voor de camera:  Iso waarden laag houden 200 of zelfs 100 Iso. De fijne vertakkingen van de schichten en met name crawlers, komen dan beter uit de spreekwoordelijke verf! Diafragma wel vaak vol open en belichtingen aanhouden van plusmin. 20 a 30 seconden. Beste vind ik zelf om de kleurtemperatuur op automatische stand te zetten en altijd te fotograferen in RAW! Later kun je in de digitale doka dan nog alles zonder compressie verlies aanpassen!