Komeet Neowise C/2020 F3 

Medio juli was er een komeet die eindelijk weer eens goed met het blote oog waarneembaar was. Komeet Neowise met de wetenschappelijke naam: C/2020 F3. Normaliter wordt een komeet vernoemd naar de ontdekker. In dit geval was dat een ruimtetelescoop, de NEOWISE ruimte telescoop. Deze ruimte telescoop heeft meerdere kometen ontdekt die idd ook de naam Neowise dragen, maar dan met een andere aanduiding, zoals bijvoorbeeld de komeet: Neowise C/2022 P1. Inderdaad een komeet die door deze sonde niet in 2020, maar in 2022 ontdekt is. Echter de komeet die op deze pagina staat Neowise C/2020 F3 is door de sonde voor het eerst ontdekt op 27 maart 2020. Kort daarna werd de komeet al zichtbaar voor het blote oog. Het is en blijft altijd spannend wat een komeet in de loop der tijd met haar helderheid gaat doen?

Hieronder een chronologisch foto verslag van deze fraaie komeet met stof en gasstaart.

Juli 2020;

Komeet Neowise is het beste te zien nu in de ochtend uren van pak hem beet half drie tot half 4. De komeet komt dan langzaam hoger en het is dan nog net donker genoeg in deze nog steeds grijze nachten! In de late avond en nacht is hij ook te zien, maar dan lager en meer NW en Noord. In de ochtend klimt de komeet weer in het NNO.

Nu beweegt de komeet onder het sterrenbeeld voerman door. Dus Capella gevonden... naar links en kan niet missen! Belicht je met camera op statief een aantal seconden,

dan staat de komeet er al met een mooie staart op! De stofstaart! De gasstaart is bij deze helderheid niet zo snel te zien. Dan moet je echt volgen op de sterren en langer belichten of stacken. 

10 op 11 juli  Almelo, in ochtend uren 

Mijn eerste waarneming van de komeet. Door een vriend ben ik in de nanacht wakker gebeld en geattendeerd op heldere lucht, de komeet en de nog zichtbare lichtende nachtwolken! Ten tijde dat ik met het fietsje en mijn statief en camera aankwam op het lateraalkanaal waar ik een een aantal uren later een viswedstrijd zou hebben, zie ik prachtig met het blote oog de komeet en de afnemende NLC's. Even later komt ook de planeet Venus nog heel mooi op!

 

11 op 12 juli  Lattrop,  middernacht

Deze zaterdagavond heb ik en twee vrienden van mij (ook astrofotografen), een dienst op de sterrenwacht ivm de aangepaste rondleidingen (Corona) aldaar. Na afloop is het nog steeds mooi helder en we wagen een poging om de komeet te spotten die nu al meer en meer naar het NW is verplaatst. We spotten hem net boven de bomen aan de overkant van de Frensdorferweg ter hoogte van onze sterrenwacht. Daar ligt een aangelegde plas die heel mooi de spiegeling van de komeet ten tonele brengt.

 

12 op 13 juli  Almelo, late avonduren laagste stand

Inmiddels heeft  Neowise zich al zo aan de hemel verplaatst, dat hij nu ook in de late avonduren laag,  pal in het noorden te zien is.

Ik heb het geluk in deze ,dat ik achter bij mij in de tuin, een redelijk stuk laag over de schutting naar het noorden kan kijken. De volgapparatuur installeren lukt dan weer niet, omdat dit geheel te laag aan de grond komt te staan en ik de komeet dan niet kan pakken. Een stilstaande opstelling op een hoog statief is wel voldoende om de komeet een uur in beeld te krijgen.

Door de camera op een hogere gevoeligheid van 3200 Iso te zetten kon ik in slechts 10 seconden een mooie opname maken als subs voor een stack.

Ik heb de 70-300 tele lens gebruikt en hem op 75 mm gefocused. Gewoon de gebruikelijke dark frames en bias frames geschoten en dus 31 lightframes van 10sec gestacked.

Het resultaat is niet zoals je dat krijgt door  gevolgde opnamen te stacken , ( lees:  langer belichte subs en ronde sterren), ... Maar ik ben al tevreden over dit resultaat. het geeft al aan dat de komeet toch behoorlijk helder is! Er is zelfs ondanks de hogere bewolking,  de lage stand en de korte belichtingen een eerste aanzet van de plasma ,oftewel gas staart te zien. Volgende doel is om mooie gevolgde teleopnamen te maken en te stacken om deze gas staart ook zichtbaar te maken!... Tot zover. Op moment van dit schrijven 14 juli is het bewolkt evenals afgelopen nacht. In Almelo althans.

 

 

De dagen na bovenstaande opname zat  het weer nog steeds tegen en heb ik  Neowise niet  kunnen fotograferen.

De komeet wordt inmiddels zwakker, omdat hij nu verder van de zon af beweegt. Tevens verplaats de komeet zich aan de sterrenhemel richting de grote beer en wordt meer en meer een avond object. De komeet haalt nu de diepste circumpolaire stand ver na middernacht. In de ochtend komt de komeet niet meer zo hoog. In combinatie met dan de ochtendschemering en het zwakker worden van de komeet is het geen groots "publieks" object meer. Hij is zeker nog wel met het blote oog te zien. Maar had ze de helderheid van begin/ midden juli, dan was dat een mooie verschijning geweest!

Maar hoe mooi deze astronomische verassing van 2020 ook is, Neowise valt nog in het niet bij de verschijning van de kometen Hayukutake in 1996 en Hale Bopp in 1997!

Deze kometen waren echte eye catchers! Toevallig verschenen er twee heldere kometen in twee jaar tijd! Komeet Neowise lijkt nog het meest op Hale Bopp, maar dan een kleinere en zwakkere versie.

 

17 op 18 juli Almelo, ochtend neowise met lichtende nachtwolken

Eindelijk in de ochtend van 18 juli in het bijzijn van mijn jongste zoon Simon, lukt het om de komeet weer te spotten. En nu aan de voorkant van mijn huis op een grasveld met bloemen/wildgroei. Helemaal zuiver is de lucht niet. Vocht en heiigheid vertroebelen het beeld en de komeet is wel te zien, maar meer als je perifeer kijkt.

Simon ziet hem nu voor het eerst! Ik probeer wat volgopnamen te maken om te kunnen stacken, maar uiteindelijk heb ik ze niet gebruikt omdat de resultaten te slecht waren.

Wel heb ik twee single opnames met een paar seconden belichtingstijd aan elkaar kunnen lassen voor een panorama. Hierop staat nog een mooi uitdovend NLC display.

Daarboven de komeet en als horizon de biologische tuin en de bomen in de verte.....

 

20 op 21 juli Almelo (lateraal kanaal)

Tot zover komt hier nu mijn beste opname (vind ik zelf), van de komeet. Ik ben mij laat in de avond aan het voorbereiden om mijn apparatuur, slaapzak en matras in mijn viskar te laden en met het fietsje naar het Lateraal kanaal in Almelo te fietsen. Dit is een donkere plek net buiten Noord Almelo richting Vriezenveen aan het water. Een plek waar ik wel eens vis en waar ik tevens een aantal nachten met succes meteoren heb waargenomen. Het is een plek waar bijna niemand komt in de nacht en die mij vertrouwd is.

Omdat er bij mij de gedachte leeft van het haast maken met de combinatie helder weer en de afnemende komeet, laat ik soms wat zaken uit de handen vallen en pak mijn kans.

Dat ik de volgende dag moet werken is dan even jammer... Aangekomen installeer ik met succes de star adventurer volgapparatuur en installeer ik mijn matras en de slaapzak.

Alles moet met batterijen en ik heb helaas niet de mogelijkheid met een dauwlint de lens van dauw te laten ontzien! De komeet is nu in de redelijk donkere nachthemel (grijze nachten nog), goed te zien met het blote oog! Dit is tot dusver ook nog mijn beste waarneming van de komeet. De komeet staat keurig in de buurt van de voorpoot van de grote beer en meet, mits je perifeer kijkt een kromme staart van wel zeven graden! Heel fraai! Maar nogmaals geen Hale Bopp. Ik maak een rechtopstaande uitsnede op mijn live view met een brandpunt van 105 mm. Ik maak subs van 30 seconden en de blauwe gas staart is op een enkele opname al vaag te zien! De stofstaart is imposant op de foto en waaiert ook breed vanuit de kop naar rechts uit. Helaas beslaat op een gegeven moment de lens en is het schoon wrijven na een paar opnamen. Tevens zakt de komeet naarmate de tijd vordert dieper naar de noordelijke horizon. Uiteindelijk hou ik 22 opnamen over van 1 minuut en kan ik een stack maken van 22 min. Ik heb bij het stack proces niet op de komeet gestacked. Maar Omdat de komeet niet supersnel beweegt tov de sterrenhemel en de belichting relatief kort is, heb ik dat achterwege gelaten.

Ik ben maar blijven slapen daar en ben voor ik naar mijn werk moest weer naar huis gefietst. een uurtje slapen nog in mijn eigen bed en weer naar het werk. Wel moe, maar het was het waard. Toch hoop ik nog steeds een dergelijke betere opname te maken met meer donkerte/contrast! Met mijn telefoon maakte ik nog wat sfeer plaatjes van de zonsopkomst. 

 

21 op 22 juli Almelo, avond uren

De volgende avond was het weer helder en heb ik de camera laten volgen op de komeet, maar dan met een groothoek van 28 mm. Dit gewoon achter het huis. De komeet heeft nu zo'n positie dat het steeds iets makkelijker gaat vanuit mijn tuin. Mooi is te zien hoe Neowise onder de pan van de grote beer staat. Eronder nog dezelfde opname maar dan met de sterrenbeeldlijnen van het gedeelte grote beer dat op de opname staat.

 

 

De eerstvolgende mogelijkheid die zich aandiende om Neowise op een donkere locatie met volgapparatuur te kunnen fotograferen was vrijdag 24 op zaterdag 25 juli. Simon en ik konden een auto lenen en zijn op uitnodiging ,ook van Peter ,naar de sterrenwacht gereden. Alleen was de voorspelling rooskleuriger dan de werkelijkheid en konden we onverrichte zaken weer naar huis gaan, omdat het niet meer opklaarde.

Helaas......

Dan maar twee nachten later zondag op maandag 26 op 27 juli, hetzelfde weer proberen! Alhoewel het weer gezellig was met Peter en Simon op het dakterras van de sterrenwacht, viel het nogmaals niet mee. een naderend front in de loop van de nanacht zou passeren. Daarvoor zou het nog breed opklaren, maar vooraf trok behoorlijke hoge bewolking(cirrus) over ons land! De komeet wordt gefotografeerd, maar de opnamen zijn niet echt goed bruikbaar! Jammer maar zo is het nu eenmaal in dit land! Geen garantie voor helder weer als het moet! 

Ondertussen dat ik dit schrijf op maandag 27 juli moet ik de resultaten nog stacken en bewerken...

 

De komeet opnames waren te slecht, (door de omstandigheden ), om te stacken. 

 

De volgende nachten is het niet helder genoeg om de komeet nog een keer goed vast te leggen. Veel cirrus en lage standen van de komeet. De komeet is nu geen blote oog object meer. Ze verwijderd zich met een snelheid van pak hem beet 45 km/s van ons en de zon af. Ze wordt voor ons kleiner en de uitstoot van materiaal wordt natuurlijk ook minder.

Desalniettemin is het voor telescopen nu  nog steeds een prachtig fotografisch object met een blauwe gas staart een groene coma en een gele sterk uitwaaierende stof staart!

Helaas bezit ik geen telescoop meer en kan dat dus niet doen. Verschillende pogingen achter het huis mislukken door toch te veel hoge bewolking. 

Bovendien krijg ik pech met mijn camera body! De aansluiting voor de afstandbediening gaat kapot en moet ik middels een mini usb kabel de camera aansturen met het Programma ATP (Astro Photography Tool). Dit is weer ff wennen, maar het lukt!....

 

 

 

Mijn voorlopig laatste opname van deze astronomische verassing van 2020. Iets leuks dit jaar i.t.t. Het corona virus! De komeet kan ik net een klein uurtje volgen vanuit mijn achter tuin. wel moet de adventurer op een hoger statief en de laptop moet voor de aansturing van de camera worden bij gezet! Dit afstellen en in het beeld plaatsen van de nu veel zwakkere Neowise lukt me aardig en alles loopt. Totdat er toch weer laaghangende schapenwolken het beeld verstoren!! Uiteindelijk kan ik nog slechts 12 opnamen stacken.

Het is bijna volle maan! Gelukkig staat de maan nog aardig laag, maar lang belichte subs kan ik niet maken. Ik focus op 200 mm en zet het diafragma dicht tot f/8.

Met 30 sec krijg ik nog net heel flauw wat staart in beeld. Het eindresultaat is zeg maar meer "Just for the record", Voorlopig! neem ik even afscheidt van deze komeet!

Een komeet met een voor een komeet grote kop! 10 km! De coma ,het gas rondom het stuk steen is een tuk groter!! Dat gaat om duizenden kilometers! de staart gaat om miljoenen kilometers en de snelheid! We kunnen ons daar weinig bij voortstellen! In 3 sec van Almelo naar Amsterdam, zeg maar!.

Op deze opname zie je de komeet,verdronken in het maanlicht en de nog aanwezige bewolking. De komeet staat nu in het sterrenbeeld: Coma Berenice. 

Rechts van de foto heb ik de gegevens van stellarium rond het moment van deze gestachte opnames er bij gezet.

1 op 2 augustus Almelo, avonduren/ middernacht